❤️ ÖPPET ❤️


onsdagar kl 15-18

Andra dagar ring på klockan på drejstugan...

är jag hemma öppnar jag.

Blogg

Om allt det andra som förgyller i vardagen.

Det kommer jag att skriva om här i min egen konstruerade blogg. Det dyker upp sporadiska texter då jag ibland har ett behov av att skriva något om min vardag som inte handlar om keramik. Inläggen blir samlade efter datum och senaste inlägg först. Du får scrolla bland inläggen helt enkelt. Inga arkiv finns.

Tallrikar till bästa restaurangen.

Fredag 23 maj

Jag är alltid nervös när de första tallrikarna är i ugnen när jag glasyrbränner. Man vet ju aldrig hur glasyren blir. Jag har ju riktlinjer och så vidare och vet hur varje glasyr beter sig. Men hur noga var jag när jag doppade dem i glasyren och så vidare. Jag känner mig själv, jag brukar alltid vara noga och göra på rätt sätt. Men det kan hända saker som man inte räknar med. Jag har tre ungar och de jobbar olika. Temperaturen varierar på olika hyllplan i ugnen osv. Men det här första glasyrbrända tallrikarna blev riktigt lyckade och fina i glasyren så jag är supernöjd! / Harriet


💐Gör eget Bregott 💐

14 maj 2025

Går det?

Jajemen det går fint. Dessutom blir det mycket billigare än att köpa. Det blir också nästan så mycket som två stora köpta paket kanske mer. Här kommer receptet. Mitt recept kallar jag ”Himlagott”

Himlagott

Smör 500 g  (jag brukar ta extrasaltat)

Rapsolja 3-4 dl

Vatten 1-1,5 dl

Salt efter tycke och smak.

Har du extrasaltat smör kanske saltet inte behövs?

Smöret ska vara rumsvarmt. Då är det lättare att vispa ihop det med de andra ingredienserna.

Gör så här:

Ta en bunke och lägg i smöret och rapsoljan och vispa ihop dem med en elvisp. När du fått en slät fin massa kan du hälla i vattnet och fortsätta vispa. Ju mer vatten desto lösare smör. Så nu kan du ju kolla om du vill ha i allt vatten. När du tycker konsistensen är bra, smakar du av med salt.

Häll upp på lämplig burk och ställ in i kylen. ”Himlagotten” kommer att stelna lite men kommer alltid att vara bredbar.

Jag lovar dig att det blir himmelskt gott. Du kan även använda det att steka i m.m

Lycka till! / Harriet

💐 Våren 💐

söndag 11 maj 2025


Min vår har varit helt annorlunda än mina andra vårar. Jag har prioriterat trädgården och börjat odla på allvar. Jag funderade över varför det blivit så. Alla andra år har jag bara gjort tafatta försök med odling, trots att jag blivit lärd av min pappa hur man sköter en trädgård.

Min syster sa att det beror nog på de bistra tiderna vi lever i nu, man kommer närmare någon form av trygghet i sin egen sfär. Hon har nog rätt i det. Men jag har fått smak för grönsaker. Härligt goda kryddade eller picklade grönsaker i en enda röra. Så gött till mat. Något jag aldrig varit med om förut att helt plötsligt få längtan efter att äta grönt. Tänk sen alla underbara blommor man kan odla och få inspiration av. Att sätta händerna i jorden och skapa något man får glädje av. Helt underbart! Jag startade upp växthuset i början på mars eller det kanske redan var i februari, minnet är kort. Det finns värme i mitt växthus så säsongen kan börja tidigt. Tomater och chili sattes förstås att förgro inne i huset för att sedan hamna i det värmda växthuset. Nu har de ju börjat blomma så jag väntar med spänning på hur stark Chilin blir i år. Vi brukar torka den och göra Chili-flakes som sedan används i grytor. Nu behöver våren lite regn så mina örter i odlingslådorna ute får lite fukt. Visst jag vattnar dem. Men gissar att det blir bevattningsförbud om denna torka håller i sig./ Harriet 💐


💐Indisk matlagnings dag. 💐

16 mars 2025

Idag på indisk matlagnings kurs. Jag var där med kompisar och min gubbe. Vi lagade Chicken by, bönröror och bakade Paratha bröd. Till efterrätt en god bakelse och kaffe. Det var jättetrevligt och inte så prestigefylld. Köket var litet och mysig stämning. Vi fick lite bubbel vid tillfälle. Att steka brödet i panna var kul men lite trixigt då det lätt brändes vid. Smakerna utav spiskummin, chili och en specialkrydda på paket gjorde köket till en doftsensation. Jag kom i kontakt med Tamarind, har hört talas om det men aldrig sett. En flytande pasta av ett träd fick vi reda på. Det låter konstigt men är säkert riktigt. Man skulle ju kunna tro att det är frukterna av ett träd, men tydligen var det själva trädet. Får nog kolla upp detta. I stora mängder gick pastan inte att äta då det ger en bismak som tydligen sitter i väldigt länge på tungan.

Att baka brödet var roligt då det var mosad kokt potatis med kryddor i. Man la en klick på degen och gjorde ett knyte först. Sedan skulle det jäsa, och därefter skulle man kavla ut med kavel alldeles tunt och sedan steka i stekpanna.

Allt smakade toppen gott så detta lagar jag igen!

Kundvagn

    Kundvagnen är tom