fbpx

Keramiker jag gillar både tjejer och killar!

Keramiker jag gillar bäst och mest.

De kommer inte från Sverige utan England och några från USA. Många av de från USA har ju gått i lära i England så kontentan måste ju bli att jag gillar de från Great Britten mest and best. Men då kan jag dra det ändå längre, de gick ju i lära hos japanerna så då måste det vara japanska keramiker som är bäst. Men ingen har väl missat legenden Bernad Leach keramik. Den vi känner till mest utav den klanen är ju Simon Leach. Vad jag fattar så är Bernad hans farfar. Men Simon har en massa filmer på youtube som man kan lära sig mycket av. En keramiker jag gillar skarpt.

Harriet drejar provskålar

Den robusta keramiken är underbar men det är inget jag lyckas med själv. Mina kanter ser inte robusta ut, men träning ger färdighet. Här i Sverige hör man svenskar uppskatta tunt drejad keramik med drickvänlig kant. Är man då skolad keramiker på det viset, är det svårt att ställa om sin drej teknik till ett annat uttryck. I USA finns en kvinnlig keramiker, hon heter Nan Rothwell och av henne fick jag lära mig att dreja större format i stengodslera. Nan är nog den enda av mina lärare som är noga med hur hon vill att kanterna på pottorna ska se ut. Lärarna i Sverige verkar inte bry sig om att lära ut det, tyvärr!

keramiker jag gillar
kant på tallrik i porslin jag drejat

Porslinslera är drottningen av alla leror, totalt oberäknelig och med en konsistens som man kan uppleva som att dreja i ett Toy. En kurs har jag tagit i porslinslera och även där i större format och då hette läraren David Voorhees Hans specialite är att förändra formen med en pinne i trä på ett speciellt sätt, det blir mycket vackert. En som verkligen är en mästare på porslinslera är Hsin-Chuen Lin en annan keramiker jag gillar, varken engelsman eller japan. Han är från Kina och undervisar med filmer på youtube. Där kan du verkligen frossa i kunskap. Att se honom skapa i lera är en fröjd för sinnet.
Det är glasyren på engelska pottor som faller mig i smaken och hur de drejar. I sverige får man ingen inblick i att man kan ha drejskivan på en lägre hastighet och ändå dreja bra, egentligen blir resultatet snyggare och personligare då. Det ser inte så maskingjort ut, för det kan drejad keramik göra när man är för noga, tro mig jag vet 🙂 Ja några av de många keramiker jag gillar och beundrar är nu presenterade. Men det finns ju många som är skickliga.
Du kan om du vill kolla in min presentbutik online.
På fejjan och insta kan du se mer av det jag gör. Gilla gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*
*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer