fbpx

Keramik, vad är det egentligen? Tillverkat berg?

keramik

Keramik ja vad är det gjort av?


Ja vad är det? Utifrån min synvinkel som jobbar med lera är det ett fascinerande material. Det är ju lera det handlar om i grunden. Lera är söndervittrat berg som man bakar ihop igen till berg enkelt förklarat.
Om du tänker efter på den processen så blir i alla fall jag rätt så häpen.
Man kan limma ihop bergpartiklar i en liten vulkan (ugn) och ut kommer ett nytt litet berg i den form du bestämt. I flera tusen år har människor gjort pottor och grytor utav lera de själva grävt upp och processat för att den ska gå att använda. Du har väl hört att de hittat tusenårig keramik från Egypten i utgrävningar? Däremot kan du hitta lergodslera i formen av blå lera ute i naturen och även annan naturlera. Blå leran är underbar att dreja i. Men lergodslera blir inte vattentät keramik när den är klar, och går inte att bränna i för hög temperatur.

Stengods blir som riktig sten

Jag gillar att använda stengods. Förvandla lera till sten…produkterna blir väldigt hållbara och vattentäta. På denna keramiken behöver man ingen glasyr då den sintrar (blir vattentät i hög temperatur) I Sverige finns snart ingen stengodslera kvar, tror inte det fanns så mycket från början heller. Nu slåss keramikerna om den sista Fyle-leran som bryts i Skåne och processas på Gotland. Själv använder jag en vit stengodslera som är mjuk och smidig från Tyskland. Idag kan man ju ”tillverka” lera som man får på paket 🙂
Mina muggar i stengods kan du läsa om här. Med tiden får man sin favorit lera när man provat en del. Jag hade tur och fick tag i min rätt så fort och har använt den sedan dess. om du har vägarna förbi kan du hitta vägen om du läser på min kontaksida.

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.  Lär dig mer