Filmer jag ser med uppkoppling för avkoppling.

Jag tittar mycket på film och serier, jag ser det som den bästa avkopplingen jag kan få på kvällstid, och man lär sig alltid något nytt.
Jag lägger en lista här på det jag sett och rankar med siffror 1-5, där 5 är bäst förstås! Då får du ju komma ihåg att min smak kanske inte är din som din. De jag gillar allra mest kanske jag skriver en kommentar om….Men jag måste nog säga att det som Netflix producerar själva är väldigt bra. Men det finns ju andra streaming tjänster, och om de har egen produktion har jag ingen aning om. Antagligen så har de det gissar jag, de vill väl inte vara sämre.

Filmer

filmer

Keramiker jag gillar både tjejer och killar!

Keramiker jag gillar bäst och mest.

De kommer inte från Sverige utan England och några från USA. Många av de från USA har ju gått i lära i England så kontentan måste ju bli att jag gillar de från Great Britten mest and best. Men då kan jag dra det ändå längre, de gick ju i lära hos japanerna så då måste det vara japanska keramiker som är bäst. Men ingen har väl missat legenden Bernad Leach keramik. Den vi känner till mest utav den klanen är ju Simon Leach. Vad jag fattar så är Bernad hans farfar. Men Simon har en massa filmer på youtube som man kan lära sig mycket av. En keramiker jag gillar skarpt.

Harriet drejar provskålar

Den robusta keramiken är underbar men det är inget jag lyckas med själv. Mina kanter ser inte robusta ut, men träning ger färdighet. Här i Sverige hör man svenskar uppskatta tunt drejad keramik med drickvänlig kant. Är man då skolad keramiker på det viset, är det svårt att ställa om sin drej teknik till ett annat uttryck. I USA finns en kvinnlig keramiker, hon heter Nan Rothwell och av henne fick jag lära mig att dreja större format i stengodslera. Nan är nog den enda av mina lärare som är noga med hur hon vill att kanterna på pottorna ska se ut. Lärarna i Sverige verkar inte bry sig om att lära ut det, tyvärr!

keramiker jag gillar
kant på tallrik i porslin jag drejat

Porslinslera är drottningen av alla leror, totalt oberäknelig och med en konsistens som man kan uppleva som att dreja i ett Toy. En kurs har jag tagit i porslinslera och även där i större format och då hette läraren David Voorhees Hans specialite är att förändra formen med en pinne i trä på ett speciellt sätt, det blir mycket vackert. En som verkligen är en mästare på porslinslera är Hsin-Chuen Lin en annan keramiker jag gillar, varken engelsman eller japan. Han är från Kina och undervisar med filmer på youtube. Där kan du verkligen frossa i kunskap. Att se honom skapa i lera är en fröjd för sinnet.
Det är glasyren på engelska pottor som faller mig i smaken och hur de drejar. I sverige får man ingen inblick i att man kan ha drejskivan på en lägre hastighet och ändå dreja bra, egentligen blir resultatet snyggare och personligare då. Det ser inte så maskingjort ut, för det kan drejad keramik göra när man är för noga, tro mig jag vet 🙂 Ja några av de många keramiker jag gillar och beundrar är nu presenterade. Men det finns ju många som är skickliga.
Du kan om du vill kolla in min presentbutik online.
På fejjan och insta kan du se mer av det jag gör. Gilla gärna!

Keramik, vad är det egentligen? Tillverkat berg?

keramik

Keramik ja vad är det gjort av?


Ja vad är det? Utifrån min synvinkel som jobbar med lera är det ett fascinerande material. Det är ju lera det handlar om i grunden. Lera är söndervittrat berg som man bakar ihop igen till berg enkelt förklarat.
Om du tänker efter på den processen så blir i alla fall jag rätt så häpen.
Man kan limma ihop bergpartiklar i en liten vulkan (ugn) och ut kommer ett nytt litet berg i den form du bestämt. I flera tusen år har människor gjort pottor och grytor utav lera de själva grävt upp och processat för att den ska gå att använda. Du har väl hört att de hittat tusenårig keramik från Egypten i utgrävningar? Däremot kan du hitta lergodslera i formen av blå lera ute i naturen och även annan naturlera. Blå leran är underbar att dreja i. Men lergodslera blir inte vattentät keramik när den är klar, och går inte att bränna i för hög temperatur.

Stengods blir som riktig sten

Jag gillar att använda stengods. Förvandla lera till sten…produkterna blir väldigt hållbara och vattentäta. På denna keramiken behöver man ingen glasyr då den sintrar (blir vattentät i hög temperatur) I Sverige finns snart ingen stengodslera kvar, tror inte det fanns så mycket från början heller. Nu slåss keramikerna om den sista Fyle-leran som bryts i Skåne och processas på Gotland. Själv använder jag en vit stengodslera som är mjuk och smidig från Tyskland. Idag kan man ju “tillverka” lera som man får på paket 🙂
Mina muggar i stengods kan du läsa om här. Med tiden får man sin favorit lera när man provat en del. Jag hade tur och fick tag i min rätt så fort och har använt den sedan dess. om du har vägarna förbi kan du hitta vägen om du läser på min kontaksida.